Trei salarii minime in loc de unul
Salariul minim brut national este cel mai mic salariu pe care il poate primi un angajat in Romania pentru a lucra 8 ore pe zi sau 40 de ore pe saptamana. In 2019, acest salariu a crescut la 2.080 RON (442 euro), de la 1.900 RON (402 euro) in 2018.
Incepand cu acest an, Guvernul a introdus, de asemenea, un salariu minim pentru locurile de munca care necesita studii superioare, daca salariatul are o vechime minima de un an.
Deoarece salariul minim pe economie se schimba in fiecare an, in luna ianuarie pana in 2026 recomandam sa accesati zona de blog a site-ului calculator-salariu.net pentru a sti exact ce se intampla in piata financiara a Romaniei.
Acest al doilea salariu minim este de 2.350 RON (500 euro). Salariul minim conform studiilor nu este o idee noua in Romania: in urma cu cativa ani, exista un salariu minim pentru invatamantul superior negociat intre sindicate si angajatori, dar acesta a fost suspendat in timpul crizei economice.
Pentru a vizualiza propriul fluturas de salariu cu toate contributiile catre stat acceseaza pagina calcul salarii 2022.
O noutate absoluta in acest an este introducerea unui salariu minim in sectorul constructiilor, care sa incurajeze angajarea pe fondul unei deficiente masive de forta de munca in acest domeniu.
Astfel, inca din 2019, angajatorii din constructii vor plati un salariu minim de 3.000 lei (638 euro). Alte impozite pentru acest tip de salariu, precum impozitul pe venit si contributiile sociale, sunt suspendate pana in 2028.
Toate cele trei tipuri de salarii minime sunt obligatorii, iar incalcarea legii poate atrage o amenda maxima de 2.000 RON (435 euro).
Salariul minim in Romania a crescut de aproape patru ori in ultimii 10 ani, de la 540 RON (115 euro) in 2008 la 2.230 RON (462 euro) in 2020, mult mai rapid decat salariul mediu brut. Astfel, daca ponderea salariului minim in salariul mediu a fost de 27% in urma cu zece ani, la sfarsitul anului 2019, salariul minim a reprezentat 45% din salariul mediu. Iar aceasta a devenit o problema pentru companii.
In cazul in care aveti un salariu net mai mic decat cel al pietei din orasul dvs. pe acelas tip de Job si experienta asemanatoare poate ca solutia este sa completati o cerere demisie si sa trimiteti CV-ul alaturi de o scrisoare de intentie la marile companii din oras.
Aproape 350.000 de romani si-au pierdut locul de munca, implicit salariul
Numarul contractelor de munca incetat in Romania de cand starea de urgenta a intrat in vigoare la 16 martie a ajuns la aproape 350.000 pe 13 mai, conform datelor de la Inspectoratul Muncii care raporteaza Ministerului Muncii, citat de Agerpres.
In special, datele privind somajul din cadrul OIM indicau ca alti 350.000 de romani cautau activ un loc de munca la sfarsitul lunii februarie.
In plus, aproximativ 350.000 de romani care s-au intors din strainatate sunt asteptati sa caute un loc de munca acasa, conform estimarilor Guvernului, primite de premierul Ludovic Orban.
In momentul angajarii fiecare salariat trebuie sa stie sa negocieze salariul in favoarea sa. Pentru a sti suma de bani pe care trebuie sa o ceara angajatorului acceseaza calculator-salariu.net si afla in urma simularilor de calculator salariu net detalii importante.
Astfel, peste un milion de romani ar putea cauta locuri de munca in perioada urmatoare. Romania avea aproximativ 5 milioane de angajati inainte de pandemia coronavirusului.
Dintre cele 349.705 contracte de munca incheiate in ultimele doua luni, 62.620 sunt din sectorul serviciilor pana la gospodarii, 61.330 sunt din industria prelucratoare, iar 50.713 sunt din sectorul constructiilor.
In mod separat, numarul contractelor de munca declarate suspendate a ajuns la 891.091 la 12 mai, dupa ce a scazut a doua zi consecutiv - pentru a reflecta lucratorii care se intorc in fabricile lor.
Dintre cei 0,9 mln de persoane aflate in somaj tehnic, 260.338 sunt din productie, 157.746 de la servicii la gospodarii si 112.952 din hoteluri si restaurante.
Cu toate acestea speram ca economia sa isi revina de pe 15 mai de cand restrictiile vor fi ridicate.
Presedintele Romaniei anunta primele restrictii pentru coronavirus care vor fi ridicate pe 15 mai
Formularele de auto-declaratie nu vor mai fi necesare pentru a parasi casa incepand cu 15 mai, iar unele magazine vor avea voie sa-si reia activitatea, a anuntat marti, 12 mai, presedintele Klaus Iohannis.
Romania va usura restrictiile de blocare in aceasta vineri, intrucat starea de urgenta va fi ridicata in tara, dar cetatenii vor trebui sa respecte in continuare unele reguli.
Astfel, dupa 15 mai, cetatenii nu vor mai fi obligati sa completeze un formular pentru a parasi casa. Cu toate acestea, "in interesul nostru si in interesul oamenilor pe care vrem sa-i protejam, nu ar trebui sa exageram", a spus presedintele Iohannis.
Calatoriile in afara localitatii vor fi permise doar pentru un numar limitat de scopuri, inclusiv mersul la munca sau pentru lucrari agricole, sau activitati individuale precum ciclismul, a explicat Iohannis. Cu toate acestea, cei care doresc sa paraseasca orasul natal vor fi in continuare obligati sa completeze formulare de autodeclarare, cu exceptia celor care calatoresc in zonele metropolitane.
"Multi oameni din comunele din Bucuresti vin sa lucreze in Capitala. Pentru aceste calatorii, in interiorul zonei metropolitane, nu veti avea nevoie de un formular de autodeclarare semnat", a explicat Iohannis.
De asemenea, presedintele a anuntat ca comertul se va redeschide partial incepand de vineri, 15 mai. De exemplu, magazinele cu intrare in strada vor fi deschise, precum si saloanele de infrumusetare si muzeele.
Este important sa ne reluam activitatea pentru a pune economia in miscare deoarece, spun analistii, anul 2020 se va termina cu o scadere a PIB-ului de approximativ 7 procente.
Este important sa se stranga bani la bugetul de stat pentru dezvoltari, infrastructura, turism, restaurante activitati care au fost cele mai afectate datorita pandemiei de coronavirusl.
O importanta sursa de venit o reprezenta TVA platit de firmele care desfasoara activitati pe teritoriul Romaniei. Daca doriti sa aflati valoarea TVA din orice suma acceseaza: calculator TVA.
Schimbarile din timpul pandemiei de coronavirus
Au trecut mai bine de 8 saptamani de cand suntem izolati in casa datorita pandemiei de coronavirus. Acest lucru pentru foarte multe afaceri a insemnat un dezastru, foarte putine firme au supravietuit in aceasta perioada. Foarte multi inca de la inceputul crizei si-au trimis angajatii acasa in somaj tehnic. Acest lucru inseamna pentru angajat ca va castiga stand acasa 75% din salariul brut. Nu este un caz fericit insa este o masura acceptabila in perioada de criza.