HomeHarta EuropeiDestinatii EuropaTurism EuropaTurism RomaniaDistante RutiereSalariu netSalariu brutSalariu minimSalariu in RomaniaCum negociezi salariulEconomii lunareCat ne indatoramCalculator SalariuSalariu mediu netJob interviuSalariiCalculator sarcinaSimptome sarcinaSarcina pe saptamani
Tur
Romania
© 2022

Salariu brut

Romania a avut cele mai mici preturi de carne din Uniunea Europeana (UE) in 2019, cu 37,3% sub media UE, potrivit datelor Eurostat publicate marti, 18 august. Posibil ca in 2021 pretul sa scada deoarece este posibil sa trecem la o noua taxa pe valoarea adaugata unica de 16%. In acest moment TVA-ul este de 19%. Pentru a putea calcula si vedea diferenta accesati calculator TVA.

Alte state membre cu preturi reduse ale carnii sunt Polonia (36,7% sub media UE), Bulgaria (33,8% sub media UE) si Lituania (29,9% sub media UE). De mentionat ca Romania inregistreaza al doilea cel mai mic salariu brut din Uniunea Europeana.

In schimb, cele mai mari preturi de carne din UE in 2019 au fost in Austria (45% peste pretul mediu al UE), Luxemburg (41%), Franta (31%) si Olanda (27%).

Eurostat a spus ca categoriile de carne reglementate de aceste statistici includ carnea de vita, carnea de porc, mielul, mielul si capra, pasarile de curte, alte carne si organe comestibile, delicatese si alte preparate din carne.

In primul trimestru al acestui an, Romania a importat 118.525 tone de carne si organe comestibile, cu 7,4% mai mult decat in aceeasi perioada din 2019. Valoarea acestor importuri a crescut cu 43%, pana la 257,35 milioane EUR, potrivit datelor Ministerului Agricultura citata de Agerpres. Pe de alta parte, exporturile de carne si organe comestibile intre ianuarie si martie 2020 au fost de 4,2 ori mai mici decat importurile - doar 27.691 tone.

Tot in urma unui studiu Eurostat s-a constatat ca foarte multi dintre angajatori si-au trimis salariatii in somaj tehnic, altii fiind nevoiti sa isi completeze cererea de demisie.

La polul opus se afla medicii sau cadrele medicale care nu pot completa o cerere de concediu deoarece este foarte mare nevoie de ei la locul de munca, fiind indispensabili.

Guvernul României ia în considerare înființarea unui fond de investiții de 300 milioane EURO.

Primul ministru al României, Ludovic Orban, vorbind la Digi24 pe 1 iunie, a prezentat trei măsuri care vizează susținerea redresării economice.

Unul dintre aceștia este un fond de investiții de 300 de milioane EUR pe care Guvernul îl va valorifica, lansa, plutea și, ulterior, îl va permite să se finanțeze. Pentru a putea stabili cu exactitate care este salariu tau brut si ce procent merge catre impozite foloseste: calculator salariu 2022.

Premierul Orban a argumentat împotriva creșterii bazate pe consum și a cercetării, inovării, dezvoltării și transferurilor economice - elementele care consolidează competitivitatea. 

Guvernul a alocat deja 100 de milioane de euro pentru proiect și caută alte 200 de milioane de euro, posibil din subvenții UE, în măsura în care acest lucru va fi posibil, a spus premierul Orban. In Romania peste 6 milioane de romani incaseaza salariu minim pe economie.

"Ideea este să listăm [fondul] pe piața bursieră. Pentru a emite valori mobiliare. Pentru a emite obligațiuni, într-un moment ulterior. Dar mai întâi, fondul trebuie să-și demonstreze capacitățile, să demonstreze că poate genera profit din investițiile sale”, a explicat Orban.

Celelalte două măsuri menționate de premierul Orban sunt un instrument de subvenționare a împrumuturilor bancare pentru companiile mari (așa cum face IMM Invest pentru IMM-uri) și un instrument pentru a garanta creditul comercial - care ar împiedica deprimarea lichidității în rândul companiilor mari.

In ajutorul angajatorul cat si a salariatului vine aplicatia calcul salariu net care te ajuta sa vezi cheltuielile cu angajatii.

Restaurantele McDonald’s ating vânzări record


Premier Restaurants, compania care operează lanțul de restaurante fast-food McDonald’s din România, a înregistrat o cifră de afaceri de 927 mln lei (195 mln EUR) în 2019, în creștere cu 21% față de anul precedent.

Profitul net a crescut cu 40%, până la 123 mln lei (25,9 mil. EUR), conform datelor financiare oficiale raportate la Ministerul Finanțelor.

Acestea sunt cele mai bune rezultate pe care McDonald’s le-a văzut în România de la deschiderea primului său restaurant în București, în iunie 1995.

De asemenea, McDonald’s a crescut numărul de angajați din România la 3.859 în 2019, de la 3.394 în 2018, potrivit aceleiași surse.

In general restaurantele McDonald’s isi platesc angajatii cu salariu brut minim. Pentru a putea face calculul exact in functie de cat castigati in mana acceseaza aplicatia gratuita calculator salariu brut.

Premier Restaurants operează în prezent 84 de restaurante în 26 de orașe din România și spune că angajează 5.500 de angajați.

Guvernul garantează împrumuturi bancare pentru companii


Guvernul României a modificat legea de funcționare a creditorului de stat Eximbank pentru a-i permite gestionarea programului de garanții de stat pentru împrumuturi acordate companiilor mari, a informat Digi24. Astfel se doreste incurajarea si pastrarea locurilor de munca deoarece tot mai multi angajati au fost nevoiti sa completeze cererea de demisie.

Acest program, inclus în Planul Guvernului de Investiții și Recuperare Economică, este conceput pentru a facilita împrumuturile de capital și de împrumuturi pentru companii mari, cu o cifră de afaceri mai mare de 20 milioane de lei (4 milioane de euro). Statul va garanta 80% din valoarea creditelor acordate în cadrul acestui program.

Potrivit șefului biroului premierului, Ionel Dancă, programul, cu un plafon de 8 miliarde de lei (1,65 miliarde de euro), a fost aprobat de Comisia Europeană.

Universul companiilor adresate de program cuprinde 600 de corporații mari, cu o cifră de afaceri totală de 580 miliarde lei (120 miliarde de euro), care angajează 1,7 milioane.

Un program similar (IMM Invest) pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM) este deja operațional.


Împrumuturi de 1,2 miliarde de euro deja acordate


Aproximativ 7.000 de întreprinderi mici și mijlocii românești au primit finanțare în valoare totală de 6 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro) în cadrul programului IMM Invest garantat de stat, a anunțat premierul Ludovic Orban.

Creditele de capital și investiții au acțiuni egale la împrumuturile de 6 miliarde de lei deja extinse de bănci, a explicat premierul Orban. In principal se doreste reluarea economica si revenirea la salariile normale (scoaterea din somaj tehnic) unde un angajat nu poate incasa un salariu minim mai mic de 2380 de lei incluzand o deducere personala de 420 de lei.

El a mai spus că Guvernul va lansa un program similar pentru subvenționarea împrumuturilor bancare pentru companiile mari în termen de zece zile.

Pragul de proprietate pentru fondurile românești de privatizare a fost ridicat.

Pragul de proprietate de 5% la cele cinci fonduri de investiții financiare românești (SIF), lansate la mijlocul anilor 90 ca fonduri de privatizare în masă, a fost ridicat începând cu 23 iulie. Aceasta ar putea duce la creșteri noi pentru acțiunile acestor companii, care sunt semnificativ subevaluate în comparație cu activele lor oficiale.

Multi angajati platiti in cadrul firmei cu salariu net au primit deasemenea actiuni la locul de munca astfel astazi pot primi o suma de bani pentru actiunile pe care le detin.

Activul net combinat al celor cinci SIF-uri a fost de peste 10 miliarde lei (2,1 miliarde EUR) la sfârșitul lunii iunie, în timp ce capitalizarea lor de piață este astăzi aproximativ jumătate din acest nivel.

Pragul inițial, introdus în 1997, a fost de 0,1% pentru a împiedica un singur investitor sau un grup de investitori să preia controlul asupra acestor companii. Limita a fost apoi ridicată la 1% în 2005 și 5% în ianuarie 2012.


Părerile cu privire la impactul eliminării divergenței pragului. Cu toate acestea, se presupune că prețurile acțiunilor ar trebui să crească pe măsură ce o nouă categorie de investitori vor avea acces, iar o nouă luptă pentru controlul lor ar putea începe.

Despre generarea unui fluturas de salariu, impozitul pe venit, explicarea termenilor financiari si multe altele acceseaza calculator-salariu.net


Ziarul Financiar citează comercianții care exprimă așteptări pentru o lichiditate mai mare a acțiunilor SIF-urilor. S-ar putea produce și consolidarea acționarilor acestora, care precedă în mod informal noile reglementări - a spus analistul Dragoș Cabat, citat de Ziarul Financiar.

Pensiile si politica sunt cheia ratingului Romaniei


Cresterea propusa de guvernul roman cu 14% din septembrie a pensiilor ar reduce provocarea consolidarii finantelor publice fata de cresterea bugetata anterior de 40%, spune Fitch Ratings intr-o nota despre Romania din 25 august. Romania are o populatie imbatranita, multi romani beneficiind de pensie anticipata.

Cu toate acestea, Fitch avertizeaza ca cresterea finala poate depinde de calcule politice complexe pe fondul alegerilor care se apropie, iar o crestere semnificativa a pensiilor ramane un risc pentru previziunile fiscale de baza ale agentiei.

Romania inregistreaza ain 2019 un calcul salariu brut in medie de 3600 de lei, care dupa impozitare, salariatul ramane cu suma de 2108 lei. De asemenea foarte multi tineri merg la studii inafara tarii si raman angajati in tara respectiva.

Momentan in urma numeroaselor cautari pe Google a "cerere concediu" asteptam sa treaca luna concediilor si sa reluam munca la capacitate maxima. Pentru mai multe stiri economice si financiare acordati timp articolelor noastre din zona de Blog.

Flexibilitatea bugetara este limitata si ar putea fi necesare cheltuieli suplimentare pentru a aborda COVID-19, dar compensarea masurilor de venituri (cum ar fi o crestere a TVA) s-ar putea dovedi nepopulara si risca sa inabuse redresarea economica.